Oldaltérkép
Nyomtatható változat
Levélküldés
 
Utoljára frissítve:
2016. October 08. 07:39:22
 
 
 

Megelőzés

Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja elősegíti a rossz tartás kialakulását, mely megbontja a gerinc természetes egyensúlyát. A nap során a gerinc aktív stabilizátorai, az izmok elfáradnak, túlterhelve a csontos szalagos elemekből álló gerincoszlopot (ezek a passzív stabilizátorok), annak sérülését okozva. Az ilyen rövid, de igen kellemetlen, életminőséget jelentősen rontó fájdalmak megfelelő gyakorlatok elvégzésével, tartáskorrekcióval, izomerősítéssel megelőzhetők.

Jelenleg panaszmentes, de rossz tartású, gyenge hátizomzattal rendelkező egyénekben megelőzésre, vagy korábbi gerincfájdalmak után a kiújulás ellen soha nem késő megkezdeni a gerinc stabilizálását.  Ez a másodlagos prevenciós szemlélet, szemben rehabilitációval -ami egy betegségből való felépülést jelenti-, a prehabilitáció (vagy röviden pre-hab©).

Kezeléssel, gyógyszerekkel a tüntetek időszakosan elnyomhatók, de az oki kezelés sokszor csak prehab szemlélet hozhat.

Segíthet a megfelelő ülő és fekvő alkalmatosságok ("gerinc matracok") használata, de ezek nem csodaszerek.  Gyenge, a gerinc védelmére képtelen hátizmokkal ezek keveset érnek. Szerepük inkább kiegészítő.  A jobb felső képen mutatott "svéd" térdeplő szék például sokaknak fárasztó, mivel a helyes tartásba kényszeríti a törzset, nem engedi "összeesni".

A szokásos  edzésmódszerekkel a gerinc nehezen erősíthető.  Élsportolókban, profi táncosokban is gyakori a törzsizmok gyengesége, a jelentős fizikai igénybevétel ellenére is.  Így nem meglepő, hogy az átlagemberek esetében még inkább  a gyenge izomzat az általános.  A térd és boka stabilitását is nagymértékben meghatározzák az aktív stabilizátor izmok, és ez a gerinc esetén sincs másképp.

A hátúszás igen hasznos.  A mellúszás önmagában nem ajánlott, mert a lábütem jelentősen terheli a csípőízületet és a karcsapások tovább fokozzák a mellizom vállelőhúzó-hátgörbítő-púposító hatását.  Azonban ki kell emelni annak a nehézkességét, hogy eljussunk uszodában, levetkezzünk és felöltözzünk, kerüljük a fertőzéseket.  Fontos, hogy a felhajtó erő okozta  könnyebbséget csak hosszabb terheléssel tudjuk kiváltani, ami mai rohanó világunkban nem teszi életszerűvé a rendszeres úszást, mint a törzsizomzat stabilizáló módszert.

A tornatermi, sőt sajnálatos módon egyes gyógytorna gyakorlatok is túlzott hangsúlyt fektetnek a kisízülteket igen megterhelő hátnyújtó, un. extenziós gyakorlatokra.

A törzsizom erősítésnek nem szabad a hátizmokra korlátozódni, szükséges az elülső stabilizátorok, köztük a ferde hasizmok megfelelő tornája is.

A tartáskorrekció, melyet számos módszer kínál, csak első lépés, a helyes tartást naphosszat, és terhelés közben is meg kell tudni őrizni.  Ez csak a tartáskorrekció- nyújtás- izomerősítés- koordináció javítás együttes alkalmazásával érhető el. 

Ezt a négyes kombinációt hatékonyan például a STOTT Pilates-módszer alkalmazza. 

 

 
 

 

pilateskepezesek.hu --= Minden a STOTT PILATES képzésről - EDUCATION!=-